2024-09-26

Driftklart stöttar Uniper i återställningen av det historiska Öresundsverket

Driftklart stöttar Uniper i återställningen av det historiska Öresundsverket

Öresundsverket i Malmö, en gång en av Sveriges mest betydelsefulla kraftanläggningar ska åter tas i drift för att leverera ö-driftsförmåga till nätet. Planen är att verket ska vara driftklart till år 2025, och i detta omfattande projekt stöttar vi på Driftklart Uniper med flera högkvalificerade konsulter för att återställa anläggningen till full funktionalitet.

Ett ärofyllt uppdrag att arbeta med Öresundsverket

Att få vara en del av återställningen av Öresundsverket är för oss inte bara en teknisk utmaning utan även ett hedersuppdrag. Vi på Driftklart är stolta över att ha fått förtroendet att bidra till detta historiska projekt. Våra konsulter arbetar dagligen med att säkerställa att anläggningen kan ge viktig backup för energiförsörjningen i Skåne.

Vi stöttar Uniper med delprojektledare inom Powertrain, med ansvar för gasturbin, ångturbin och generator. Dessa komponenter utgör hjärtat i kraftverket och kräver noggrann genomgång och uppgradering för att möta dagens krav på effektivitet och miljöprestanda. Vårt team har gedigen erfarenhet inom dessa områden, vilket är avgörande för projektets framgång

Utöver detta bidrar vi med delprojektledare för pannan och Balance of Plant (BoP). BoP inkluderar alla stödsystem som är nödvändiga för att huvudkomponenterna ska fungera optimalt. Genom att täcka alla dessa områden kan vi säkerställa en helhetslösning för återställningen.

"Vi är dedikerade till att leverera högsta kvalitet och ser fram emot att se anläggningen åter i full drift under 2025."

Noggranna undersökningar och testfaser

Innan anläggningen kan tas i drift måste alla delsystem undersökas och testas . Detta inkluderar både kall och varm driftsättning. Eftersom verket ska fungera som ö-drift är det av yttersta vikt att driftsättningen kan ske under ovanliga omständigheter.

Vad är Ö-drift?

Med ö-drift menas att man har ett geografiskt avgränsat område som försörjs med el, utan koppling till det omkringliggande elnätet. Ö-drift är oerhört viktigt i krissituationer när den ordinarie elförsörjningen är av någon anledning inte är i drift.

Ett historiskt kraftverk med framtiden i sikte

Öresundsverket har en rik historia som sträcker sig tillbaka till 1950-talet. Efter att ha moderniserats och återinvigts 2009 togs verket ur kommersiell drift 2016 på grund av marknadsläget. Men med det förändrade säkerhetsläget och behovet av lokal elförsörjning i Malmö har Svenska kraftnät beslutat att återställa verket som en del av Sveriges elberedskap.

Specialkunskaper inom energi och drift

Vår styrka på Driftklart ligger i våra specialkunskaper inom energi och drift, som är en av företagets grundpelare. Våra konsulter har lång erfarenhet av projekt inom energi och infrastruktur och förstår komplexiteten av stora anläggningsprojekt. Genom vårt engagemang och samarbete med Uniper bidrar vi till att säkra energiförsörjningen i regionen.

Framtidens utmaningar och möjligheter

Vi ser fram emot att fortsätta vårt arbete med Öresundsverket och Uniper där vi  bidrar till Sveriges energisäkerhet. "Det här projektet är en milstolpe för oss som företag," avslutar Adam Jingfors, verksamhetschef på Driftklart.

För mer information

För att veta mer om vår roll i återställningen av Öresundsverket, kontakta Adam Jingfors på adam.jingfors@driftklart.se.

Korta fakta om Öresundsverket:

Typ av anläggning: Kombikraftverk

Gasturbin: 290 MWel

Ångturbin: 150 MWel

Bränsle: Naturgas/biogas

Invigning: Det nya kraftverket invigdes 2009 – ett av världens effektivaste naturgaseldade kraftverk.

senaste nyheter

se alla nyheter