2022-04-01
Välkommen Monica! En driven konsult som gärna plockar upp bandyklubban eller instrumentet.
Vi är glada över att få chansen att lära känna nyanställda konsulten Monica Kaija bättre över en kaffe. Hon beskriver sig som en plikttrogen person som brukar lägga ribban högt och värdesätter ett bra samarbete för att driva projekt framåt.
Vi är glada över att få chansen att lära känna nyanställda konsulten Monica Kaija bättre över en kaffe. Hon beskriver sig som en plikttrogen person som brukar lägga ribban högt och värdesätter ett bra samarbete för att driva projekt framåt. På fritiden umgås hon med sina vänner som blivit som en familj under Corona-tiden. En turnering med korpenlaget i innebandy nämns också som en stor höjdpunkt i tillvaron.
Monica hade haft koll på Driftklart sedan tidigare via LinkedIn innan hon fick anställning på företaget. Bilden klarnade efter att hon tagit en lunch med Filip, som är konsult på Driftklart och före detta kollega på Sweco, som talade positivt om arbetsplatsen. Monica insåg också att delägaren Jakob är en gammal bekant från tiden på Örtoftaverket, då han arbetade som konsult där.
Under uppväxten i Storvreta utanför Uppsala var musikintresset stort och Monica valde trumpet som sitt instrument. På gymnasiet läste hon naturvetenskapliga programmet med inriktning inom media och musik, som hon beskriver som en av de roligaste perioderna i livet. När möjlighet gavs att göra värnplikten föll det sig naturligt att göra lumpen som musiksoldat. Hon fick göra grundutbildning liksom andra värnpliktiga och lärde sig hantera olika skjutvapen.
Efter en tids jobb på förskola och kafé flyttade Monica så småningom till Lund och började plugga kemiteknik då hon hade fallenhet och intresse för naturvetenskapliga ämnen.
”Det var en trevlig tid med mycket plugg och utmaningar under nästan 5 år där jag växlade mellan kemiteknik och bioteknik, säger Monica”.
Hon funderade på att jobba inom läkemedelsbranschen men till slut var det ändå fysikdelen som lockade. Efter nästan fem års studier valde Monica att göra praktik eftersom hon ville få erfarenhet av industrin. Hon hörde av sig till flera stora företag i Skåne och fick svar från Marie Cesar Björk på Kraftringen. Där fick hon haka på ett projekt inom vattenrening och lära sig mer om kraftvärme på Örtoftaverket. Det var roligt och inspirerande att arbeta tillsammans med Marie, vilket gav en bra introduktion till arbetslivet. Marie var mycket engagerad i sina arbetsuppgifter och blev en stöttande mentor som även såg till att jag kunde göra exjobbet på samma företag, berättar Monica.
Efter examen började Monica söka jobb och såg att Örtoftaverket hade en annons ute. Hon ringde dit och fick kontakt med Patrik Schneider som introducerade henne för en konsult på Sweco där hon sedan fick anställning. När man är nyexad ska man komma in och vara expert, vilket kan vara tufft, men jag hade turen att få jobba ihop med duktiga och hjälpsamma kollegor. Kollegan Sören Hansson blev en viktig mentor för mig, konstaterar Monica. De första åren jobbade de en del i Norrland där arbetslaget var trevliga och välkomnande en vetgirig Monica.
Vilka var höjdpunkterna på Sweco?
Ett längre projekt för Bodens Energi var mitt första stora uppdrag, från tom grusplätt till invigningen av anläggningen där jag spelade trumpetfanfar. Älvsbyns Energi var också spännande eftersom jag fick ansvara för förfrågningsunderlaget och ha inflytande över hur anläggningen skulle se ut.
Vilka jobberfarenheter har du nytta av idag?
Jag har lärt mig att ansvara för projektens olika delar och var fokus ska ligga under faserna. Eftersom jag har representerat energibolag har jag vant mig vid att sköta upphandlingar. Det är viktigt att dokumentera alla beslut och kunna tolka kontrakt. Jag lägger gärna ner extra tid på förarbete eftersom jag vet hur viktigt det är att hålla ordning i större projekt.
Vilka frågor tycker du är särskilt spännande i din bransch?
Jag upplever att vattenbristen under den varma sommaren 2018 har fått framför allt kommunala kunder att tänka till angående sin vattenkonsumtion. Många vill se över återanvändning av vatten inom processerna, vilket jag tycker är intressant. Rökgaskondensat kan exempelvis användas i våta askutmatare, till att spola golv eller till och med renas till matarvattenkvalitet istället för att allt släpps till recipient. På så vis tar man vara på vattnet som finns i bränslet och kan minska användningen av dricksvatten.
En annan fråga som dyker upp är att många tycker det är konstigt att Sverige tar emot stora båtlass med sopor och avfall från andra länder. Faktum är att Sverige och Norden är duktiga på att hand om dem i våra avfallsvärmeverk. Tack vare våra fjärrvärmenät kan mer av energin i avfallet utnyttjas, och generellt har vi betydligt tuffare krav på rening av utsläpp än övriga världens länder. Jag tycker att vi ska vara stolta över den stora kompetens som vi i Sverige har inom avfallseldad kraftvärme, för mig är det inte konstigare att vi importerar bränslet avfall än andra bränslen som exempelvis bioolja.
Vi rundar av intervjun med dessa intressanta tankar. Med Monica som ny konsult på Driftklart kommer det att bli ännu mer fart i bygget. Om inte annat så kanske det kommer höras toner av Stevie Wonder och Markus Krunegård på kontoret, två av hennes favoriter.